Bademiljø.no

Rørlegger som monterer toalett på bad
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Avhendingsloven – aldri vært viktigere å bruke fagfolk

Planlegger du å kjøpe, selge eller pusse opp boligen? Da kan det være lurt å kjenne til avhendingsloven, for dette er regler som påvirker alle.

– Avhendingsloven er ingen ny lov, men reglene er blitt oppdatert og strengere når det kommer til kjøp og salg av bolig, forteller fagsjef i Bademiljø.

Det var i 2022 de nye reguleringene trådte i kraft, noe som betyr nye spilleregler for både kjøper og selger. Disse endringene vil påvirke alle før eller siden.

– Det holder ikke nå med en vennetjeneste eller svart arbeid for det dokumenterer ingenting. Nå er det håndverkeren som skal inn og dokumentere. Det gir kundene en trygghet om at arbeidet er utført riktig, noe som vil komme dem til gode i senere tid hvis man skal selge boligen.

Både fagsjef og daglig leder og rørlegger hos Bademiljø Årnes, Ronny Johnsen, mener det kan være lurt å gjøre seg kjent med reglene allerede i dag for å unngå framtidige konflikter.

– Det har kommet flere endringer man bør tenke på allerede i dag. Boligen kan blant annet ikke selges «som den er» lenger, siden alt av arbeid som har blitt gjort skal dokumenteres ved et salg, forteller Johnsen.

– Hvis man har alt på stell ser takstmannen at jobben som er utført i huset kan dokumenteres og spores tilbake til en håndverksbedrift. Dette gir deg en trygghet ved at du kan sjekke om ting er gjort i henhold til lovverket.

Relevant for oppussing av bolig

I hovedsak skal avhendingsloven regulere forholdet mellom kjøper og selger. Men bør du også tenke på avhendingsloven utenfor kjøpsprosessen, som ved oppussingsprosjekter i hjemmet?

– Ja, det er også lurt å ha i bakhodet hvis man skal pusse opp. Det er viktig at du tenker på at firmaet du velger faktisk leverer nødvendig dokumentasjon.

Han poengterer at levering av dokumentasjon også var et krav før avhendingsloven ble innført, men likevel noe som det er ytterligere søkelys på i dag.

– Hos Bademiljø leverer vi all dokumentasjon på både små og store jobber i boligmappa. Da skriver vi hva som er blitt gjort, hvem som har utført arbeidet og annen relevant informasjon.

Rørlegger som fagmessig monterer takdusj på bad

Bruk fagfolk så unngår manglende dokumentasjon og kjedelige kostnader i fremtiden

Folk oppfordres til å bruke profesjonelle fagfolk, betyr det at man ikke lenger kan gjøre ting på egenhånd i hjemmet?

– Man kan fremdeles gjøre ting på egenhånd, men jeg tenker uansett at man bør dokumentere, selv om man bare skal ta seg av noen småtterier sjøl. Ta bilder, noter de tingene du gjør, ta vare på kvitteringer og legg inn dokumentasjonen i boligmappa.

Han oppfordrer derimot alle selvlærte håndverkere til å sjekke om de har lov til å utføre arbeidet de planlegger på egenhånd:

– Det er greit å gjøre ting selv, men se opp for de tingene hvor det er krav om at du trenger autoriserte fagfolk, som å legge varmekabler.

10 års garanti

I dag er det kanskje viktigere enn noensinne å ha dokumentasjonen på plass når man skal selge eller kjøpe en bolig. Bademiljø gir deg ikke bare trygghet ved at du har pålitelig dokumentasjon, men også trygghet i en årelang garanti som følger huset:

– Vi har 10 års tetthetsgaranti hvor Bademiljø står som garantist dersom det skulle skje noe. Det betyr at garantien lever videre, og følger huset. Så leverer vi dokumentasjon med bilder og produkt på det som er levert og hvordan ting er utført.

Avhendingsloven kort oppsummert:

Kjøp av bolig er en av de største enkeltinvesteringene du kan ta. Avhendingsloven skal redusere konflikter mellom kjøper og selger, og bidra til en tryggere handel for alle parter. Se hva de nye reglene innebærer her:

  • Du kan ikke lenger selge boligen «som-den-er»

Du kan ikke lenger fraskrive deg ansvar for skjulte feil og mangler ved å selge boligen «som-den-er». Du bør sørge for at tilstanden på boligen samsvarer med kjøpers forventninger til avtalen. For å unngå konflikter er det viktigere enn noen gang å innhente profesjonell hjelp fra ekte fagfolk, eiendomsmeglere og bygningskyndige, for å få dokumentert alle relevante opplysninger.

  • Høyere undersøkelsesplikt

Det er et nytt punkt i loven som sier at kjøpers undersøksplikt tydeliggjøres. Det betyr at du som kjøper ikke kan reklamere på et problem som er opplyst i tilstandsrapporten og salgsoppgaven.

  • Det «abstrakte mangelsbegrepet»

Hvis avtalen er taus, vil «det abstrakte mangelsbegrepet» komme inn på banen. Da kan eiendommen du har kjøpt ha mangel dersom den ikke samsvarer med det du forventet i forhold til boligens alder, synlige tilstand og type. Likevel er det ikke alle feil eller skader som kan utgjøre kjøpsrettslige mangler, og avtalen må derfor tolkes i henhold til andre relevante forhold.

  • Kjøper dekker selv tap av kostnader opptil 10 000 kroner

Dersom du opplever at boligen du har kjøpt har kjøpsrettslig mangel som ikke utgjør mer enn 10 000 kroner, må du selv dekke tapet av kostnadene. Dette er minsteterskel for mangelskrav.

  • Ved feilopplysning av innvendig byggeareal

Dersom du har kjøpt en bolig hvor innvendig bygningsareal er mindre enn opplyst, vil dette bli sett på som mangel dersom avviket er mer enn 2 prosent og utgjør minst en kvadratmeter.

Få hjelp fra fagfolk

Skal du pusse opp eller gjøre mindre oppgraderinger hjemme eller på hytta? Hos oss i Bademiljø møter du dyktige prosjektledere, rørleggere og baderomdesignere med lang erfaring og mye kunnskap. Våre rørleggere utfører alle typer rørleggertjenester. Ta kontakt med din nærmeste Bademiljø-butikk i dag - så hjelper vi deg med både små og store jobber!

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av baderomdesignere, fageksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.